Ενυδρείο Κρήτης – CRETAquarium Θalassoκosmos

Mε ένα σπουδαίο πρώτο βήμα ξεκίνησε η πολύ επιτυχημένη συνεργασία του εμπορικού κέντρου TALOS PLAZA με το Ενυδρείο Κρήτης – CRETAquarium Θalassoκosmos, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018.

Ο χώρος του TALOS PLAZA επιλέχθηκε από το Ενυδρείο Κρήτης ως τόπος διεξαγωγής της τελετής έναρξης του μεγαλύτερου  πανελλήνιου διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας για παιδιά – FIRST LEGO League.

O διαγωνισμός στην Κρήτη  ξεκίνησε  με μία «γιορτή γνωριμίας» των ομάδων στο TALOS PLAZA το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου , υπό τους ήχους του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου.

FIRST LEGO League 2017 – 2018

«Το FIRST LEGO League που για τη φετινή σχολική χρονιά 2017 – 2018 τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου,  έχει τίτλο «HYDRODYNAMICS» και προκαλεί περισσότερα από 300,000 παιδιά σε όλο τον κόσμο, να μάθουν τα πάντα για το νερό και την χρήση του. Οι μικροί μας φίλοι καλούνται φέτος να διαλέξουν και να λύσουν ρεαλιστικά προβλήματα ως μικροί μηχανικοί και επιστήμονες σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.

Η αρχή για τον φετινό διαγωνισμό πραγματοποιείται τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2018 με  προκριματικούς σε Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη & Ξάνθη. Από τις ομάδες που συμμετέχουν, το 1/3 θα εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στο μεγάλο τελικό που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο του 2018 στη Θεσσαλονίκη.

Στην Κρήτη ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με μία «γιορτή γνωριμίας» των ομάδων η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του TALOS PLAZA το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, υπό τους ήχους του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους συνεργάτες του TALOS PLAZA καθώς επίσης και το ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ για την προσφορά τους την ημέρα αυτή.

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, το Ενυδρείο Κρήτης – CRETAquarium Θalassoκosmos θα φιλοξενήσει τις 12 ομάδες προερχόμενες από όλη την Κρήτη που καλούνται να παρουσιάσουν μία λύση σε ένα ρεαλιστικό πρόβλημα που έχουν επιλέξει σχετικά με το νερό, σε μία μεγάλη γιορτή μάθησης και διασκέδασης.

Αποκλειστικός διοργανωτής για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι το Φιλεκπαιδευτικό Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο eduACT που έχει σαν στόχο την προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και την τεχνολογία. Εκτός από την γνώση, η ενασχόληση με την Ρομποτική προάγει την επικοινωνία, την δημιουργικότητα και την διασκέδαση. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς οι δράσεις και τα events δεν σταματούν και δεν εστιάζουν μόνο στην ημέρα του διαγωνισμού. Ακόμα και το καλοκαίρι η κατασκήνωση ρομποτικής προσφέρει εκτός από διακοπές, χαρά και παιχνίδι σεμινάρια και δράσεις γύρω από την ρομποτική.

Με εφαρμογή σε πολλούς τομείς και με πολλά οφέλη, η ρομποτική αποτελεί το μέλλον και επειδή το μέλλον ανήκει στα παιδιά, ευχόμαστε απλά για ακόμη μια χρονιά καλή επιτυχία σε όλους!».

Δράσεις του  Ενυδρείου  Κρήτης – CRETAquarium Θalassoκosmos   στο TALOS PLAZA

Από το καλοκαίρι της ίδιας  χρονιάς (Σάββατο 2 Ιουνίου 2018), το TALOS PLAZA

υποδέχεται τα πολύ έμπειρα μέλη της Ομάδας Εκπαίδευσης του Ενυδρείου Κρήτης

και προσφέρει σε κάθε μικρό μας φίλο την δυνατότητα να απολαύσει μαγικά ταξίδια στο θαλάσσιο κόσμο:

«Ο μαγικός βυθός του Ενυδρείου Κρήτης καταφθάνει στο Talos Plaza για να προσφέρει γνώσεις και στιγμές ψυχαγωγίας στους μικρούς και μεγάλους φίλους του.

Η ομάδα εκπαίδευσης του Ενυδρείου Κρήτης επισκέπτεται το TALOS PLAZA προσφέροντας μια γεύση από τις εκπαιδευτικές του δράσεις.

Το ταξίδι στο θαλάσσιο κόσμο γίνεται βιωματικό και η γνώση μοιάζει με διασκεδαστικό παιχνίδι.

Κινητικές ασκήσεις, θεατρικό παιχνίδι, μικρά πειράματα, δημιουργικές κατασκευές και πολλές ακόμα δραστηριότητες που θα λάβουν χώρα θα δώσουν ερεθίσματα σε όλους,  για να καλλιεργήσουν  τη φαντασία τους και να διευρύνουν με ευχάριστο και ανάλαφρο τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους».

Μέσα από μια αδιάκοπη πορεία συνεργασιών  που φτάνει ως και στο σήμερα, το TALOS PLAZA  καταθέτει με αίσθημα τιμής και αναγνώρισης  στη Διεύθυνση και τους συνεργάτες  του Ενυδρείου Κρήτης, την απόλυτη στήριξή του , στο επίπεδο εξωστρέφειας του επιστημονικού τους έργου.

Το Ενυδρείο Κρήτης – CRETAquarium Θalassoκosmos

Το Ενυδρείο Κρήτης, ως μέρος του πάρκου “ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΣΜΟΣ” (οι εγκαταστάσεις του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στο Ηράκλειο Κρήτης), του μεγαλύτερου συγκροτήματος θαλάσσιας έρευνας, τεχνολογίας και αναψυχής στη Μεσόγειο, θεμελιώνει τη λειτουργία του και την εξέλιξή του στην επιστημονική γνώση και στις ανακαλύψεις της θαλάσσιας επιστήμης και επιδιώκει:

  • να αποτελεί ένα µέσο διάδοσης και εκλαΐκευσης της γνώσης και της καινοτομίας που παράγεται από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε αλλά και από την παγκόσμια θαλάσσια έρευνα, δηλαδή το μέλλον των σχέσεων του ανθρώπου µε την θάλασσα
  • αναπαριστώντας τη θαλάσσια μεσογειακή ζωή µε σύγχρονους τρόπους και μέσα, να προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα που να γοητεύει πάντα μικρούς και μεγάλους και να πληροφορεί, να επιμορφώνει και να ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά µε τη ποικιλότητα των μεσογειακών ειδών και των βιοτόπων
  • μαζί µε τον επισκέπτη να ανακαλύπτει, να θαυμάζει, να βιώνει, να κινητοποιεί για τα θαλάσσια θέματα των επομένων δεκαετιών
  • να αναδεικνύει τη διαχρονική σχέση του ανθρώπου µε το θαλάσσιο μεσογειακό περιβάλλον και να δημιουργεί ερεθίσματα και προβληματισμό σχετικά µε την προστασία και τη βιώσιμη διαχείριση του θαλάσσιου μεσογειακού οικοσυστήματος
  • να αποκτά ταυτότητα που να το διαφοροποιεί από άλλα ενυδρεία, να το κάνει μοναδικό στις επιλογές προορισμού της Κρήτης, να είναι η εναλλακτική πρόταση ψυχαγωγίας
  • να αποτελεί μέρος, όπου συνεχίζεται η έρευνα για τη συμπεριφορά και τη διαβίωση θαλάσσιων ειδών που να μπορούν να προσαρμοστούν σε ελεγχόμενες συνθήκες, να έχει πρότυπη ερευνητική υποδομή και θα εξασφαλίζει άριστες προϋποθέσεις πρόσβασης σε ερευνητές και νέους επιστήμονες, να είναι ένα εκκολαπτήριο καινοτομίας.

Tο CRETΑquarium εξειδικεύεται στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας με μοναδική βιοποικιλότητα που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Σε 60 ενυδρεία διαφόρων μεγεθών, με συνολικό όγκο 1.700.000 λίτρων θαλασσινού νερού, φιλοξενεί 2000 άτομα από 200 διαφορετικά είδη της μεσογειακής θάλασσας, αναπαριστώντας με την κατάλληλη σκηνογραφία τους κρητικούς και μεσογειακούς θαλάσσιους βυθούς. Επιπλέον, το Ενυδρείο Κρήτης σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες καινοτόμες υπηρεσίες, περιθάλπει τραυματισμένα ζώα και συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα θαλάσσια είδη. Η μακρόχρονη εμπειρία του Κέντρου στην θαλάσσια έρευνα της Μεσογείου, υποστηρίζει την εξειδίκευση του Ενυδρείου στην παρουσίαση των ειδών και των οικοσυστημάτων της Μεσογείου, μιας θάλασσας που συντηρεί θαυμαστή βιοποικιλότητα, που γέννησε πανάρχαιους πολιτισμούς και που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατομμύρια επισκέπτες.

Φωτογραφίες

Δημοσιευμένα Δελτία Τύπου

Εξωτερικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων στην εφημερίδα Πατρίς:

  1. https://www.patris.gr/2018/06/05/i-mageia-toy-enydreioy-kritis-plimmyrise-to-talos-plaza/
  2. https://www.patris.gr/2018/06/15/o-kosmos-toy-enydreioy-xana-sto-talos-plaza/
  3. https://www.patris.gr/2018/02/01/diagonismos-robotikis-stin-kriti/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα του Cretaquarium:

  1. https://cretaquarium.gr/el/news/talos-plaza-ypodehetai-ton-magiko-vytho-toy-enydreioy-kritis
  2. https://cretaquarium.gr/el/news/o-megalyteros-panellinios-diagonismos-ekpaideytikis-rompotikis-ereynas-kai-kainotomias-gia
  3. https://cretaquarium.gr/el/news/me-megali-epityhia-pragmatopoiithike-o-1os-diagonismos-rompotikis-fll-greece-sto-enydreio

Εξωτερικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου:

  1. https://www.heraklion.gr/child/kids/70595.html
  2. https://www.heraklion.gr/ourplace/announcements-2018/talos-plaza-cretaquarium-31052018.html
  3. https://www.heraklion.gr/ac/agenda/diafora/70669.html

Εξωτερικοί σύνδεσμοι δημοσιεύσεων σε άλλες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες:

  1. https://kritimono.gr/life/politismos/enydreio-metakomizei-sto-talos/
  2. https://flashnews.gr/post/341148/panellhnios-diagwnismos-rompotikhs-sto-hrakleio
  3. https://www.cretapost.gr/386121/sto-iraklio-o-megalyteros-panellinios-diagonismos-ekpedeftikis-robotikis/